Design a site like this with WordPress.com
Get started

Dia de Los Muertos – Dag van de doden

Dia de Los Muertos

Over de hele wereld zijn er veel mensen die in de maand Samhain (Iers voor november) hun voorouders willen eren en hun herinneringen levend willen houden door hun geschiedenis, hun familieoverlevering te onderzoeken en te delen, door een bestand of seanchaí te zijn.

Op zaterdag en zondag konden we in Brussel en andere plaatsen optochten zien van mensen die allemaal verkleed waren om hun doden te eren, maar ook om hun geesten, spoken en goden schrik aan te jagen.

De Marollen aan de voet van het Justitiepaleis (1910)

In de Marollen, de populaire historische wijk van het centrum van Brussel, zag dit weekend, dat wat we normaal als griezelig of vreselijk zien, er in een heel ander licht uit, op een bepaalde manier de dames gekleed in zwart en rood, de mannen in het zwart en als skeletten met een charme en warmte die de meeste mensen die je op straat ziet overtreft. Een groot verschil met de optocht van heksen en spookjes in het dorp waar ik woon.

Tijdens de Middeleeuwen, waren de Marollen, in de eerste omtrek van de stad Brussel, de plaats waar melaatsen werden verbannen en een gebied werd dat veel met de dood te maken kreeg. Geen wonder dat de dood en de doden een speciale plaats kregen om herdacht te worden.

Vanaf 1556, toen Karel V zich terugtrok en zijn rijk verdeelde onder zijn zoon Filips II en zijn broer Ferdinand I, terwijl hij samen met zijn zusters Maria en Eleonora, Vlissingen verliet voor Castilië, kreeg het Huis Habsburg een Spaanse en een Oostenrijkse tak. De Nederlanden die tot 1588 de Spaanse Nederlanden werden, leerden ook Spaanse tradities en Spaanse feesten kennen. Mensen uit de Lage landen, zoals deze van de Zuid-Amerikaanse koloniën, maakten kennis met de Dia de Los Muertos of Dag van de Doden, gevierd van 31 oktober tot en met 2 november, ter ere van overleden dierbaren en om vrede te sluiten met de eventualiteit van de dood door er vertrouwd mee om te gaan, zonder angst en vrees.

Vandaag duurt de viering in België geen maand meer.

Dia de muertos Marollen 2021

De wijk Marolles eert 6 dagen lang de doden met het evenement “Dia de muertos”. Op het programma: concerten, ambachtelijke workshops, muziek en zang voor jong en oud, een groot kleurrijk en verlicht collectief altaar en een afsluitende optocht (op zaterdag 6 november).

Afgelopen weekend gingen de mensen de straat op voor een feestelijke viering, waarbij de “Vrouwe van de Doden” de aandacht stal als een enorme pop die trots door de Marollen liep.  Na de optocht leefde iedereen zich uit op het gebied van eten en alcohol.

Chrysanten op graven van een kerkhof in België

Deze dagen zijn ook speciaal voor veel families. Families versieren grafplaatsen met kaarsen, azteekse goudsbloemen bekend als cempazúchitl, of hier in België met de klassieke chrysanten (hoewel dat aan het afnemen is). Zij die van Spaanse of Latijns-Amerikaanse afkomst zijn, vinden het niet erg om met veel lawaai naar de graven te gaan met het lievelingseten van overleden familieleden in een poging om de geliefden over te halen terug te keren voor een familiehereniging.

Tijdens Día de Muertos is het de traditie om thuis privé-altaren te bouwen, ofrendas genaamd, met foto’s, kaarsen, bloemen en het favoriete eten en drinken van de overledenen, evenals memorabilia. De bedoeling is het bezoek van de zielen aan te moedigen, zodat de zielen de gebeden en de woorden van de levenden horen die tot hen zijn gericht.

Aan dergelijke activiteiten zou geen enkele liefhebber van God mogen deelnemen, omdat het duidelijk een gebeuren is dat geen plaats heeft in het kader van een eerlijke aanbidding van de Ene Ware God.

+

Engelse versie / English version: Dia de Los Muertos – Day of the dead

Voorgaand

Vervolg: Doden spreken niet

+++

Verder verwant

 1. Oktober
 2. Oktober Oktober is Halloweenmaand. In Texas, waar ik ooit gewoond heb, vierde men dat stevig.
 3. Herfst – het jaareinde
 4. Eco griezelen
 5. Doodeng vandaag! Of doodleuk?
 6. Laatste bron – Kris Gelaude
  Halloween
 7. Wat is Halloween?
 8. Halloween Stoptober en nu ook Spooktober! We mogen dus weer lekker griezelen!
 9. Halloween schrijfoefening
 10. Halloweenbox 2021
 11. Happy Halloween
 12. Halloween (Vlagblog)
 13. Peter Bbeheydt met De kracht van verbeelding over Halloween
 14. Trick or Treat
 15. Spoken en pompoenen
 16. November
 17. Lichaamstaal in Middeleeuwse afbeeldingen
 18. Halloween Moordtocht
 19. Omstreeks Allerheiligen
 20. Kon ik nog maar even
 21. Allerheiligen.
 22. Allerheiligen 2020 – Prof. Dr. Frans Daels
 23. Kaarsje in mijn hart
 24. Goed nieuwsshow
 25. Over mijn einde.
 26. Leven na dit leven

Published by Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".

2 thoughts on “Dia de Los Muertos – Dag van de doden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: