Opstormende Coronavariant

Sinds enkele weken kijkt de wereld angstvallig toe hoe een nieuwe Coronavariant op de wereld afkomt en het virus nog sneller verspreidt dan de Delta variant.

Het aantal besmettingen met het Omicron-virus in het Verenigd Koninkrijk is maandag opgelopen tot naar schatting 200.000 per dag en de superbesmettelijke variant zal binnen enkele dagen de dominante stam van het coronavirus in Londen worden, zo is bekend geworden. In het Verenigd Koninkrijk werd het eerste bevestigde sterfgeval in de wereld gemeld. Dit baart niet enkel de Britse regering zorgen, maar ook andere Europese landen kijken bezorgt uit.

De wetenschap is nog niet zeker hoe zwaar het ziektebeeld van omikron is, maar er zijn wel tekenen dat die de bescherming door vaccinatie omzeilt en dus heel besmettelijk kan zijn. In Denemarken, dat maandag het hoogste aantal besmettingen met de omikronvariant ter wereld telde, waarschuwt een topwetenschapper dat die hoge cijfers méér te maken hebben met het opsporen van varianten dan met de ware verspreiding en dat de toestand ergens anders in Europa hoogstwaarschijnlijk even ernstig is.

De dramatische cijfers kwamen op het moment dat het eerste sterfgeval in het VK werd geregistreerd van een patiënt die met de nieuwe variant was besmet. Aangezien wordt aangenomen dat het aantal Omicronbesmettingen elke twee of drie dagen verdubbelt, kan het aantal dagelijkse besmettingen – als de cijfers kloppen – tegen het begin van volgende week oplopen tot een record van 1 miljoen of meer.

Artsenleiders riepen op tot de terugkeer van twee meter sociale afstand binnenshuis en verplichte gezichtsmaskers in cafés en restaurants, en waarschuwden dat het vertrouwen van de regering in vaccins miljoenen mensen in gevaar zal brengen door een variant waartegen twee prikken relatief weinig bescherming lijken te bieden, terwijl een derde tot 75% bescherming geeft.

Ook de Belgische virologen vragen om meer haast te zetten achter een derde prik zodat de mensen toch meer mogen beschermd worden en minder vlug in het ziekenhuis zullen belanden. Voor het ogenblik wijst het er namelijk op dat de meeste mensen van de Omicronvariant minder ziek worden.

De vrijwilligers in de Belgische vaccinatiecentra zijn wel op het eind van hun Latijn en plannen daarom een week rust in tussen Kerst en Nieuwjaar, maar de regering zou toch graag zien dat de vaccinaties zelfs in een verhoogd tempo zouden door gaan.

Gisteren hebben Engelse premier Boris Johnson en NHS Chief Executive Amanda Pritchard hun krachten gebundeld om een oproep te doen aan duizenden vrijwilligers om zich aan te melden en de NHS-boostercampagne te ondersteunen. Dit naar aanleiding van nieuw bewijsmateriaal waaruit blijkt dat de Omicron-variant uiterst overdraagbaar is en dat twee vaccinaties niet voldoende zijn om bescherming te bieden tegen infectie.

Het publiek zal worden opgeroepen een cruciale rol te spelen in de strijd van het VK tegen Omicron door de NHS te helpen zo snel mogelijk zo veel mogelijk vaccins te geven. Geen taak zal te klein zijn om bij te dragen aan deze nationale inspanning.

*

You may find an English version: U.K. Omicron infections hitting 200 000 a day

+

Voorgaande

  1. China staat open voor internationaal onderzoek naar oorsprong coronavirus
  2. Het coronavaccin
  3. Meer dan 4 miljoen coronabesmettingen wereldwijd
  4. 2019-2020-2021 Twee seizoenen vol veranderingen #4 Medewerking
  5. Sterker uit de coronacrisis komen

++

Vindt ook te lezen

  1. Symptomen Covid-19
  2. Kort overzicht Corona gebeuren in België (januari – begin juni 2020)
  3. Kaap van 800 000 besmettingen in België overschreden
  4. Meer dan 4 miljoen coronabesmettingen wereldwijd

Published by Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".

One thought on “Opstormende Coronavariant

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started