Design a site like this with WordPress.com
Get started

De Russische economie niet ineengestort zoals verwacht

Al jaren voert België peren en appelen uit naar Rusland. Ook andere landen voorzien dat enorme land ook van groenten en fruit. De afgelopen maanden was daar een halt toegeroepen. Vele beperkingen op uitvoer naar Rusland brachten meer schade aan de eigen bedrijven toe dan dat er aan de Russische economie schade werd aangebracht.

Ook al had president Rusland beweerd dat hij Oekraïne niet zou binnenvallen kon Europa toch zien dat er een Russische invasie van Oekraïne plaats greep. Voor het eerst sinds jaren maakt Europa nu een oorlog tussen twee al gevestigde staten mee. De Balkan oorlogen na de Tweede Wereldoorlog of de (post-)Joegoslavische oorlogen waren er een van een heel ander slag. Daarbij ging het over één staat die uiteenviel met een reeks van etnische conflicten.

Nadat de Russische Federatie toch deed wat zij beweerd had niet te zullen doen, deed Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, begin maart enkele opvallende en optimistische uitspraken. Zo zei hij in een gesprek met France Info dat Frankrijk en de Europese Unie

“een totale economische en financiële oorlog tegen Rusland zullen voeren om de Russische economische groei te fnuiken.”

Maar wij konden vaststellen dat de maatregelen die Europa en de rest van de wereld wensten te treffen schoorvoetend werden ingevoerd. Ook al had de Franse minister toen gezegd dat de ineenstorting van de Russische economie slechts een kwestie van tijd zou zijn:

“De Russische deviezenreserves smelten als sneeuw voor de zon, en de beroemde oorlogskas van Vladimir Poetin is al tot bijna niets gereduceerd.”

Maar Vladimir Poetin heeft zodanig zijn eigen volk bedrogen zodat velen nog niet geloven dat de Russische Federatie een oorlog zou voeren in Oekraïne. De soldaten werden vanuit verafgelegen gebieden gerekruteerd en al diegenen die maar durfden beweren dat er een invasie aan de hand was werden het zwijgen opgelegd. Door de gaskraan als een wapen te gebruiken is Rusland er zelfs sterker uitgekomen dan voor de invasie. Ook de verkoop van haar olie aan Indië en China heeft haar geen windeieren gelegd.

Vandaag weet iedereen dat die oorlogskas nog goed gevuld is en dat de Russen handig zijn weten ontsnappen aan binnenstromend geld. De handelsbalans van Rusland is tussen januari en juli verdrievoudigd tot 167 miljard dollar. Het is waar dat de Russen minder buitenlandse goederen kunnen kopen, maar wat belangrijker is: de energieprijzen blijven hun schatkist vullen.

Het gaat zelfs zo ver dat Europa in sommige gevallen Rusland nog altijd onrechtstreeks van geld voor ziet. Zo kopen wij olie aan bij Indië dat die olie nu goedkoper van Rusland krijgt. Rusland heeft namelijk, ondanks de westerse sancties, zijn uitvoer niet ingeperkt. Het land heeft al snel nieuwe markten gevonden. Zo is India nu een belangrijke afzetmarkt. De olie-invoer van het land is vijf maanden op rij gestegen tot een totaal van een miljoen vaten per dag, wat neerkomt op een stijging van maar liefst 900 procent.

De andere grootmacht in de wereld speelt een vreemd spel en laat zich handig voorzien door Rusland om haar hyperkapitalistisch denkpatroon verder uit te bouwen. China’s  aankopen van goedkope olie zijn niet zo sterk gestegen, maar uit gegevens blijkt dat de handel tussen april en juli is toegenomen. Rusland heeft Saoedi-Arabië ingehaald als de grootste exporteur van olie naar China. Volgens officiële cijfers importeert Peking 1,68 miljoen vaten per dag, 7,6 procent meer dan een jaar geleden.

Voor zowel de burgers in de Russische Federatie als deze in Europa is er wel het zwaard van de inflatie dat diep in hun rug steekt. Maar daar trekt de Russische leider zich weinig van aan.  Ook ginder kijken ze tegen een inflatie aan die nog steeds meer dan 15 procent gaat terwijl het voor de Europeanen moeilijker om dragen zal zijn met een inflatie die tot boven de 18% zal gaan.
In Rusland is de consumptie in het laatste kwartaal met 11 procent gedaald, alsook is het consumentenvertrouwen afgenomen en er wordt er nu verwacht dat de groei verscheidene kwartalen op rij zal dalen.

Experts zeggen nog steeds dat Rusland op de lange termijn op een ramp afstevent. Buitenlandse bedrijven zijn uit het land getrokken, maar spoedig stonden er Russische bedrijven klaar om het over te nemen. Zo is er een gelijkaardige hamburgertent in het leven geroepen als de weggegane McDonald’s. Op 16 mei 2022 besloot McDonalds de filialen in Rusland, welke een 10% van de wereldomzet brachten, in de verkoop te zetten, wat zij met succes konden doen. Er werkten 62.000 mensen bij McDonald’s in Rusland. Het bedrijf bleef in eerste instantie de salarissen van de medewerkers wel doorbetalen. Ook De Amerikaanse bedrijven Coca-Cola en PepsiCo schortten hun activiteiten op in Rusland, kort na de invasie toen de publieke druk te hoog werd.  Doritos, Duyvis en Lay’s, volgden daarop, terwijl de verkoop van eerste voedingsmiddelen als melk en babyvoeding wel bleven doorgaan. Zo is er ook Unilever dat maatregelen nam naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. De voedingsmiddelenleverancier stopte volledig met de import en export van producten naar en uit Rusland, maar blijft producten leveren in Rusland die in het land zelf gemaakt zijn.

Maar toch kan er gezien worden dat het niet meer investeren van grote multinationals moeilijkheden zal gaan veroorzaken en dat er toch een braindrain aan de gang is gekomen.

Minister van Financiën in Maastricht, Sigrid Kaag, melde zes maand geleden

“Elk land in de Europese Unie betaalt een prijs voor de sancties tegen Rusland”.

Maar de vraag vandaag is hoe lang die afzonderlijke landen bereid zullen zijn om dat te doen, als zij zien dat het precies weinig uithaalt omdat vele Russische oliechargen hun toevlucht hebben gezocht in belastingparadijzen en hun handeltjes makkelijk kunnen verder zetten zonder opgepakt te worden. Kaag mag dan wel gezegd hebben dat de EU

“met een niet eerder vertoonde eenheid”

op de invasie heeft gereageerd en dat burgers ook begrip hebben voor het belang van de maatregelen. Maar nu het meer en meer op hun geldbeugel begint te wegen kan men afvragen hoe lang de solidariteit zal kunnen standhouden.

++

Vindt ook te lezen

 1. Internationalisering van de Russisch-Oekraïense oorlog. Kyiv ontvangt militair materiaal van meer dan 30 landen
 2. Eindredactie AD heeft koppijn in artikel over Oekraïne
 3. Gasprijs, elektriciteitsprijs en aantal mensen bij de voedselbank stijgen
 4. Mode-industrie en Oekraïne
 5. Hoe is het zover gekomen met een bevolking van de Russische Federatie die naar de pijpen van het Kremlin danst?

+++

Gerelateerd

 1. Hoe is het zover gekomen met een bevolking van de Russische Federatie die naar de pijpen van het Kremlin danst?
 2. Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne diskwalificeren Poetin als leider van de Russische Federatie
 3. ‘Wankele wereldorde vergt leger met grotere slagkracht’
 4. Kabinet: Rusland schendt INF-verdrag
 5. Russische sporters en kunstenaars moeten zich publiekelijk tegen de Russisch- Oekraïense oorlog uitspreken
 6. Antwoord aan Gilbert Doctorow over de Krim, Oekraïne en de Russische Federatie

Published by Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: