Wat met de knal drang

Knaldrang

Er is heel wat over gepraat en in september werd het zelfs toegevoegd in het Van Dale-woordenboek: knaldrang. De intense behoefte om te feesten.

Het gevoel op zich bestaat ongetwijfeld al langer, maar nooit eerder werd het zo expliciet benoemd als een soort van veel voorkomend neveneffect van een pandemie.

Het is als het ware dat de Corona pandemie heel wat mensen de voeten onder de aarde heeft weg geveegd. Blijkbaar zijn er bij de jongeren heel wat die het psychologisch zeer moeilijk hebben. Verwonderlijk kunnen de gepensioneerden beter met de regels en afzonderingen omspringen dan die jongeren. Persoonlijk denk ik daar wel dat wij onze kinderen wat te veel verwend hebben en dat de kleinkinderen op hun beurt ook veel te veel gepamperd worden.

Maar ontegensprekelijk lust iedereen wel een feestje. Ouders en grootouders zien maar al te graag hun kinderen samen komen om een zeer gezellige tijd door te brengen. Niet verwonderlijk dan ook dat heel wat mensen met grote verwachtingen uitkijken naar de eindejaarsfeesten, Kerstmis, Silvester- of Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag.

Het afgelopen weekend konden in de luchthaven van Zaventem heel wat gezinnen aangetroffen worden die die eindejaarsfeesten in het buitenland gaan vieren. Voor de thuisblijvers moet dat niet betekenen dat zij dan minder zouden kunnen genieten. Ook hier kan alle hens aan dek om van die feesten in donkere dagen het beste van te maken.

Toch moet de knaldrang beheerst worden. In Nederland zal die beheersing het moeilijkst zijn en houden bepaalde gemeenten hun hart al vast voor de werkelijk hoorbare knallen maar ook voor gevaarlijk vuur. En de antixxers zullen daar nog heviger dan hier in België tekeer gaan, terwijl zij zelf nog meer kansen oplopen om door het virus gevat te worden en het verder door te geven. Trouwens ziet men her en der nog heel wat mensen geen mondmasker dragen. Onbegrijpelijk dat vele burgers zelfs niet beseffen dat het door hun onbesuisd gedrag is dat al die extra coronamaatregelen en lockdowns ons worden toebedeeld.

Nostalgie

Het moet gezegd, dat in vroegere jaren tot zelfs eeuwen prachtige prenten zijn gemaakt over die gezellige bijeenkomsten in die donkere wintermaanden. Er zijn heel wat prachtige kerstkaarten in vroegere tijden gedrukt. Opvallend daarbij is het nostalgisch gevoelen dat zij weten op te wekken. Ook al werden vele kerstliederen om den treure herhaald hadden ze nog iets speciaals, liefelijk of romantisch. Maar wat wij gisteren kleuters hoorden zingen in een schooltje in Merksem was ronduit schandalig om zoiets aan kleine kinderen aan te leren. Er werd gezongen van

“Sla die ballen maar uit de boom”.

Ook al kan men tegen dat heidense en commerciële feest zijn, hoeft men zeker niet zulk een agressieve taal aan kinderen aan te leren.

Met weemoed zullen bepaalde ouderen deze tijd van het jaar denken aan gezellige december avonden met allerlei lichtjes, en ja, ook een kerstboom met gekleurde ballen en allerlei figuurtjes.

Beperkte kring

Heel wat mensen kijken uit naar Kerstmis en hopen met meerdere samen te kunnen komen. Maar, zoals het vorig jaar was, zal het ook dit maal in beperkte kring moeten plaats vinden.

Photo by Pixabay on Pexels.com

Al vroeg in het jaar lagen kerstartikelen in de winkels om de mensen te verleiden. Nu dat wij graag kerstkransen zouden willen kopen zijn ze niet meer ter beschikking. Het banketbakkersgebak is sinds vorige week al niet meer te krijgen. Dus gezien voor hen die nog een lekker krokant deegje met marsepein er in wensten te hebben voor zich te verwennen.

Voor Kerstmis al vervallen of niet mer te vinden

In de supermarkt viel het dit weekend op dat bepaalde dingen zelfs al vervielen op 20 of 22 december, dat dan de indruk opwekt dat mensen dan maar die gevulde vogels (kalkoenen, hoenders, eenden e.a.) nog voor kerstmis zullen nuttigen. Hierbij beseffen wij ook wel dat voor de meerderheid van de mensen Kerstmis niets meer te maken heeft met hun geloof of met de geboorte van Christus (die zelfs in oktober plaats vond) maar gewoon een 25ste december is om de feesten.

Ware volgers van Jezus Christus zullen zich onthouden van dat heidens gebruik om de god van het licht te vieren op 25 december. Maar dat maakt niet dat zij geen gezellig familiegebeuren zouden kunnen hebben deze dagen.  Ook wij als ware Christenen kunnen ons vinden in het gezellig samen zijn. Een open haard zal er wel niet bij zijn, want dat is veel te vervuilend, maar iedereen zal gewoon bijdragen om dat lekker warmtegevoel op te wekken.

Die warmte komt niet van al die materiële zaken zoals de advertenties ons wel willen doen geloven. De hele wereld lijkt wel om die ‘commerce’ te hangen. Langs alle kanten wordt het er ingedeukt dat men dit of dat moet hebben om gelukkig te zijn. De gehele markt doet niets liever dan bij de consument een hele kerstobsessie aan te kweken. Natuurlijk vinden wij het wel fijn om te zien dat extra straatverlichting wat meer licht en kleur in die winterse vroege koude donkerte brengt. Maar naast de kerstverlichting in de winkelstraten komt er ook dikwijls die blèrige muziek uit luidsprekers die precies niets dan vervormde klanken kunnen weergeven. Daarnaast komen vandaag niet meer zulk een mooi versierde uitstalramen voor zoals diegene die ons in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw bijna aan het raam deden kleven. Nu zijn het overal uitgestalde artikelen die schreeuwen om aandacht. Kopen, kopen is de leuze!

Indien er op televisie reclames zouden zijn voor

“‘All You Need Is Love’, of wat toch wel redelijk in de buurt komt van het ultieme kerstgevoel.” {Jingle all the way…}

schreeuwen deze het uit dat die liefde er zou komen door die (dure) pakjes te kopen bij deze of gene postorder dienst of webshop, die het binnen de zoveel uren op uw deurstoep kan en zal bezorgen, waarbij de mensen niet denken aan welke condities die pakjesbezorgers dat moeten oplossen.

Knutseltijd en samenzijn

Photo by ROMAN ODINTSOV on Pexels.com

Nu dat de scholen vervroegd gesloten zijn en kinderen thuis moeten opgevangen worden en geëntertaind, is het niet slecht om de knutselboeken boven te halen en samen dingen voor de feestdagen in elkaar te knutselen. Zo kan men bijvoorbeeld naast kerststukjes ook kaarsen en zandfiguren maken.

Hopelijk zullen dit jaar wat meer mensen er eens over nadenken waar het werkelijk om gaat in deze Kersttijd. Gelovig of niet, kan men deze periode gebruiken om de kilte van de wintermaanden te verzachten door lekker gezellig samen te zijn. Hierbij kan een heerlijke maaltijd helpen. En wij ontkennen niet dat cadeautjes ook wel leuk kunnen zijn en tot de gezelligheid kunnen bijdragen. Waarom ook niet.

Daarom zou ik zeggen:

Neem rustig de tijd om u goed voor te bereiden om een lekker gezellige tijd door te brengen op een Corona-veilige manier.

Prettige feestdagen toegewenst
Photo by Nicole Michalou on Pexels.com

 

+

Voorgaande

  1. Rituelen en en tradities belangrijker dan intiem geloofsgevoelen
  2. Atheïsme en feestdagen
  3. Zondag, zonnegodsdag en zonnepartnersdag
  4. Kerstmis, Saturnalia en de geboorte van Jezus
  5. Kerstmis, Katholicisme en heidense feesten
  6. Kerstbomen
  7. Kerst en wenslampions
  8. Religieus apsect overslaand in Amerika
  9. Op zoek naar het kostbaarste kerstgeschenk
  10. Het grootste geschenk ons gegeven

++

Aanverwant

  1. Atheïsme en feestdagen
  2. Azteekse en Romeinse tradities die ons nog steeds beïnvloeden
  3. Saturnus, Janus, Zeus, Sol, donkerte, licht, eindejaarsfeesten en geschenken
  4. Kerstmis, Saturnalia en de geboorte van Jezus
  5. Wat betreft Korte inhoud van lezingen: Bijgeloof en feesten
  6. Zondag, zonnegodsdag en zonnepartnersdag
  7. Sabbatviering omtrent Licht in de duisternis
  8. Kerstmis, Katholicisme en heidense feesten
  9. Kerst en wenslampions
  10. Kerstbomen
  11. Neem afstand van heidense vastenperiodes
  12. Religieus apsect overslaand in Amerika
  13. Rel om donkere Jezus
  14. Donkere tijden en herinnering aan een geboorte en licht
  15. Wees niet bang, er is goed nieuws want een redder is geboren
  16. Rituelen en en tradities belangrijker dan intiem geloofsgevoelen
  17. Het begin van Jezus #1 Menselijke aspecten
  18. Wees niet bang, er is goed nieuws want een redder is geboren
  19. Voorwerpen rond de geboorte en dood van Jezus
  20. Het feest van de huidige geldgod
  21. Op zoek naar het kostbaarste kerstgeschenk
  22. Het grootste geschenk ons gegeven
  23. Kerst met een glimlach
  24. Niet toegeven aan de wereld
  25. Kerst en Nieuw jaar in India

+++

Verwant

  1. Kerst met een glimlach
  2. Jingle all the way…
  3. Kerstkind
  4. Kerstkinderen
  5. Kerstgedachten
  6. Kerst Spirit
  7. Kinderverhaal: Kerstontbijt
  8. Fijne kerstplaatjes
  9. Happy Christmas – kerstboodschappen. Dit jaar knipten we ze op in drieën.
  10. And a Happy New Year – bonnen te besteden bij de plaatselijke middenstand
  11. Twinkly: Slimme kerstboomverlichting aan te sturen via app en HomeKit
  12. De adventskalender van The Body Shop geeft je iedere dag in december een feel good gevoel
  13. Tegenwind / Headwind / Gegenwind / Vent contraire / Tsjinwyn
  14. Bijenwas kaarsen maken met je kinderen
  15. Wat Voor Persberichten Zou U In December Moeten Versturen?
  16. Mijn knuffelcontact – my hug contact
  17. Gezegend kerstfeest
  18. Unboxing Harry Potter Christmas box 2020 (NL/EN)
  19. Edito: Kerst op afstand
  20. Hoe vind ik het perfecte cadeau?
  21. Kerstdecoratie Special
  22. Kerstsfeer
  23. Wat voor Persberichten Stuur je in het Nieuwe Jaar
  24. Een raar oudjaar – a strange New Year’s Eve
  25. Gelukkig, nieuw jaar

Published by Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".

One thought on “Wat met de knal drang

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started