Rechtvaardig, humaan, vrij en democratisch Nederland?

Nederland vindt zichzelf vaak erg humaan, vrij en democratisch. Dat ben je echter pas als je consequent ook anderen hun vrijheid, welvaart en rechten gunt. Sterker nog, dat je solidair bent en anderen helpt hun rechten te verwezenlijken. {Rechtvaardig? Geef de Palestijnen hun grond terug}

schrijft Jasper Schaaf als gastauteur van Rechtvaardig? Geef de Palestijnen hun grond terug in Het Boeddhistisch Dagblad.

Zijn tekst slaat wel op meerdere landen van West Europa omtrent hun houding naar bepaalde landen en hun acties. Men kan wel zeggen dat aan deze zijde van het vaste land wij nog grote vrijheid genieten, al beweren sommigen van niet. Toch moet het gezegd worden dat die schijnbare vrijheid toch niet zo “vrij” lijkt te zijn.

En dan blijkt Nederland zo vrij nog niet, soms eerder beperkt en egoïstisch. Vanuit gebrekkige kennis en soms schaamte over wat Hitler de Joden aandeed en de passiviteit van Nederland toentertijd, vinden veel Nederlanders het vanzelfsprekend de Joodse staat Israël te steunen. Steun aan mensen die een rechtvaardige strijd voeren of aan onderdrukking lijden is natuurlijk hoogstnoodzakelijk, maar wat betreft de geschiedenis van het ontstaan van de Joodse staat houdt de interesse die strijd goed te begrijpen veel te voorbarig op. Die geschiedenis is echter uiterst problematisch. {Rechtvaardig? Geef de Palestijnen hun grond terug}

Ook kan men vragen stellen waarom zoveel Nederlanders en Belgen wel Israël steunen, en niet het onderdrukte volk dat in Gaza al de moeite heeft om te overleven. Steun leveren aan mensen die een rechtvaardige strijd voeren kan wel mooi zijn, maar men moet ook toezien dat die strijd rechtvaardig en menselijk gebeurt en dat kan niet gezegd worden betreft de wijze waarop Israël de strijd aan gaat tegen Hamas.

De laatste weken hebben wij kunnen zien hoe de bewoners van Gaza, de Palestijnse bevolking, maar ook de daar aanwezige buitenlanders en Joden, Jeshuaisten, Christenen, Arabieren en niet-Palestijnse atheïsten en Moslims, het moesten ontberen aan de meest noodzakelijke levensmiddelen. Doordat de Israëliërs de aanvoer van drinkbaar water en levensmiddelen hadden afgesloten, kon de Gazaanse bevolking praktisch geen brood vinden en was er een groot tekort aan de nodige levensmiddelen. Maar ook op vlak van medisch materiaal was er een groot tekort, doordat ook die aanvoer geblokkeerd werd. Ook was het voor de ziekenhuizen zeer moeilijk werken zonder de nodige stroom, doordat die ook afgesloten was en de brandstof toevoer eveneens door de Israëliërs ontzegd werd. Meerdere baby’s en jonge kinderen verloren het leven, zoals ook vele slachtoffers van de bomaanslagen die moeilijk de nodige verzorging konden krijgen.

Men kan vast stellen dat Hamas vele mensen gijzelt, maar dat Israël er duizenden meer gegijzeld heeft.

Gründeraktie der zionistischen Hermon Société Industrielle & Agricole en Palestine über 100 Francs, ausgegeben am 28. November 1906 in Paris. Die künstlerische Gestaltung der Aktie stammt von Edward Loevy. Auf der Aktie sind neben zwei weiblichen Allegorien auch jüdische Bauern zu sehen, die zum Füße des Berges Hermon mit einem Ochsengespann das Land ihrer Urväter bearbeiten.
Oprichtersaandeel van de Zionistische “Hermon Société Industrielle & Agricole en Palestine” voor 100 francs, uitgegeven op 28 november 1906 in Parijs. Het artistieke ontwerp van het aandeel is gemaakt door Edward Loevy. Op het aandeel staan twee vrouwelijke allegorieën afgebeeld en Joodse boeren die het land van hun voorouders bewerken met een span ossen aan de voet van de berg Hermon.

In de wereld moet men weten dat ieder volk telt, maar dat de zionistische idee alleen van een vermeend eigenbelang uitgaat, waarbij uiterst rechtse Joden of kolonisten zo maar land van anderen afnemen, terwijl de staats politie of leger rustig laat begaan.

Het Zionisme (van “Zion”, de naam van de Tempelberg in Jeruzalem en aanduiding voor de woonplaats van YHWH, de God van de Israëlieten) verwijst naar zowel een nationale beweging als een nationalistische ideologie die streeft naar het vestigen, behouden en rechtvaardigen van een Joodse natiestaat in geografisch Palestina. Dat mag dan wel een nobel doel zijn en gerechtvaardigd zijn met de Bijbelse kennis dat wij sowieso naar een periode zullen moeten gaan waar het Beloofde Land aan het Joodse Volk van God zal toekomen.

Maar nergens in de Bijbel staat dat hiertoe alle middelen gerechtvaardigd zijn. In de Joodse Geschriften staat duidelijk vermeld dat men naar de Geboden van God moet leven en niet zomaar onschuldige mensen kan laten lijden, laat staan doden, wat wij nu wel zien gebeuren in Gaza.

Men moet zich er bewust van zijn dat er in Palestina voor, tijdens en na de oprichting van de staat Israël (in 1948) een aanvankelijk vrij kleine minderheid van Joden woonden en een overgrote meerderheid van Arabieren. Onder deze Palestijnen bestonden weer meerdere bevolkingsgroepen, religies en tradities.

Mr. Schaaf schrijft:

Naast de verschillende directe oorlogen, waarin de Israëli’s ruimschoots door het Westen van wapens werd voorzien, bestond en bestaat de bejegening van de Palestijnen vooral uit wegjagen, treiteren en moorden. Waarbij de Palestijnse grond, de landerijen en de tuinen verpest werden en vervolgens ingepikt. Door er nieuwe exclusief Joodse kolonies te vestigen. {Rechtvaardig? Geef de Palestijnen hun grond terug}

Mensen die hier al eeuwen wonen, zouden er best eens over nadenken hoe zij zich zouden voelen als er plots anderen hun land zouden komen inpalmen en zeggen dat het hen beloofd is en daarom dat het hen toebehoort.

Verder schrijft de gastauteur:

Het gaat om het land, het leven, de waarden en de toekomst, met als achtergrond de herinnering aan de vele doden, die voor hun soms kleine stukjes land moesten strijden tegen een grote overmacht.

Dit perspectief kan alleen wat betekenen wanneer de Israëli’s echte humane waarden zouden willen laten gelden. {Rechtvaardig? Geef de Palestijnen hun grond terug}

En niet onbelangrijk:

En wanneer de wereld – de grote en de kleine machten –, in hun politiek niet hun (vermeende) eigenbelang, maar dat van de Palestijnen zouden laten prevaleren. Alle machten tellen hierin mee, ook de relatief kleine macht van de Nederlandse politiek en economie. Niemand kan wegkijken goedpraten. {Rechtvaardig? Geef de Palestijnen hun grond terug}

In juli 2010 ging in vele landen een groot deel achter die idee staan van een Twee Staten oplossing. Volgens ons is dat nog altijd de beste oplossing, om een Federale Staat te maken.

> Kom te lezen:

+

Vindt verder ook te lezen:

  1. De nacht is ver gevorderd 21 Studie 4 Nu actueel: Optreden van de kolonisten
  2. Schieten op hulpgoederenvoorzieners
  3. Turkijë vs. Israël
  4. Akkoord tot een staakt-het-vuren tussen Palestijnse leiders in Gaza en Israël
  5. Tzahal concert in Antwerpen zorgt voor beroering
  6. De westerse wereld staat erbij en kijkt ernaar
  7. Islamitische terreur doet hulp aan Palestijnen verminderen
  8. Tweespalt in de benadering van het Israëli Palestijns conflict
  9. Dr. P. Devries over het Virus van het antisemitisme
  10. Een zelfmoordmissie uit wanhoop

+++

Gerelateerd

  1. Brief van Einstein e.a. uit 1948
  2. Al Qaïda in Syrië, soennieten en sjiieten, moslimbroederschap,
  3. Palestinabetoging
  4. Is dit een oorlog?
  5. Ontbrekend politiek besef en ondraaglijke lichtheid van Haifi
  6. Gantman en ‘selectieve verontwaardiging’
  7. Klacht
  8. 17. Wat gebeurt er in Gaza?
  9. Israël voorbij het zionisme
  10. De positie van de joden voor de oorlog
  11. Schrijf het Joodse volk niet af
  12. Longread: ultrazionisme en het Israëlisch-Palestijns conflict
  13. De Zionistische paradox
  14. Een kleine ode aan: Hannah Arendt’s ‘Het zionisme bij nader inzien’
  15. Ellian, islamisme en zionisme
  16. Omzien in verbondenheid
  17. Zionisme
  18. Dat het stopt… In DSAvond
  19. Der Judenfrage
  20. Misselijk
  21. De logika van steeds meer oorlog
  22. Likoed.nl: Zeven veel gehoorde Palestijnse fabels
  23. Stop het geweld tegen onschuldige burgers in Gaza
  24. Likoed.nl: Hoogleraar internationaal recht: Oproepen tot staakt-het-vuren zijn strijdig met Israëls recht op zelfverdediging
  25. Attention For Humanitarian Situation In Gaza. – De situatie in de Gazastrook is complex en vaak zorgwekkend vanuit een humanitair perspectie
  26. Echte woede
  27. Martien Pennings: > Ten geleideIsraël bestáát — en is de meest legitieme natie ter wereld
  28. Het is oorlog ~ over Pax van Tom Holland
  29. Een sterfgeval in Gaza
  30. Daniel Greenfield: The ‘Two-State Solution’ is Terrorism – Een tweestatenoplossing die Israël opdeelt in een staat voor de Joden en een staat voor de moslimterroristen is in de hoofden van Biden, regeringsfunctionarissen, EU-leiders en de media geweest.
  31. Kantlijn: Waarom schrijf je zo over Israël?
  32. Een corridor van hoop: evacuatie en humanitaire hulp in Gaza
  33. Wat moet er met Gaza gebeuren?
  34. Israel, Palestina: een debat
  35. Het gesprek: Kees van Velzen, gepensioneerd dominee deel 2
  36. Utrechtse raad omarmt motie ‘Oproep staakt het vuren’
  37. Gaza is een terrarium
  38. OpinieZ: Maaike van Charante: Hardnekkige mythes over Israël
  39. Laat je horen!

Published by Guestspeaker

A joint effort of several authors who do find that nobody can keep standing at the side and that “Everyone" must care about what is going on in today’s world. We are a bunch of people who do not mind that somebody has a totally different idea but is willing to share the ideas with others and to be Active and willing to let others understand how "today’s decisions will influence the future”. Therefore we would love to see many others to "Act today".

2 thoughts on “Rechtvaardig, humaan, vrij en democratisch Nederland?

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started