Rechtse partijen met eigen-volk-eerst-gedachte en culturele hiërarchie

De Nederlands politicus en partijleider van de Partij voor de Vrijheid (PVV) mag al enkele processen tegen zijn naam schrijven, maar dat weerhield vele Nederlanders niet om op deze man te stemmen in de hoop dat hij Nederland “uit het slop” zou halen.

Voor de laatste verkiezingen was migratie een van de dominante themas. In Nederland, zowel in België en Frankrijk heeft een groot deel van de bevolking een angst voor de hoeveelheid mensen die zich in hun land willen komen vestigen, terwijl ze van een hele andere cultuur komen en dikwijls nog een andere godsdienst er op na houden.

Toch mag men zeggen dat de eigen-volk-eerst-gedachte die als een rode draad door het gehele PVV-programma loopt, moeilijk te rijmen blijft met het anti-discriminatiebeginsel in artikel 1 van de grondwet. als men nu kijkt wat er onlangs werd gestemd, kan men zelfs afvragen waarom de Nederlandse regering eigenlijk wel moest vallen!


Voor de laatste verkiezingen was migratie een van de dominante themas. In Nederland, zowel in België en Frankrijk heeft een groot deel van de bevolking een angst voor de hoeveelheid mensen die zich in hun land willen komen vestigen, terwijl ze van een hele andere cultuur komen en dikwijls nog een andere godsdienst er op na houden. Hierbij vergeten de meesten dat we hier wel immigranten nodig hebben om bepaalde jobs in te vullen, die niemand hier nog wil doen.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 werd de PVV met 37 zetels met voorsprong de grootste partij. Hoewel de PVV in de peilingen in de week voorafgaand aan de verkiezingen steeg, had geen enkel peilingbureau deze uitslag voorspeld.

Het gevaar is dat heel wat mensen er te licht over gaan dat de PVV, Vlaams Belang en Front National, partijen zijn die het eigen volk op een pied de stal willen zetten, maar daarnaast mensen die niet tot de Joods-Christelijke omgeving behoren willen uitsluiten.
De PVV die overwegend discrimineert op basis van culturele identiteit en zogezegd niet op basis van ras, zoals het oude extreemrechtse denken, valt toch echter wel in dat vroegere denkpatroon, waarbij in de beginjaren dertig van vorige eeuw, ook niet altijd zulk klare taal werd gesproken, maar eens ze aan de macht kwamen, de ware toedracht ook boven water kam. En dat gevaar doemt nu ook boven west Europa.

De rechtse identiteitspolitiek die we nu in onze contreien zien gaat terug tot begin jaren negentig, toen het idee van de botsing der beschavingen opgang deed.

De Amerikaanse conservatief Samuel Huntington voorspelde in een beroemd essay uit 1993 dat de ideologische tegenstellingen van de Koude Oorlog plaats zouden maken voor een religieuze en culturele identiteitspolitiek.

Om te herinneren:

  • Conflict in toenemende plaatsvinden tussen beschavingen, in het bijzonder de westerse christelijke beschaving + de islamitische beschaving.
  • Huntington > christelijke identiteit van het westen + moderne westerse waarden = ‘judeo-christelijk erfgoed’.
  • nieuwe identiteitspolitiek => oude taboe op racisme te omzeilen.
  • culturele hiërarchie in de natie scheppen
  • andere partijen = gewend geraakt aan politiek als bestuur => op ideologisch vlak te weinig weerwoord

Published by Guestspeaker

A joint effort of several authors who do find that nobody can keep standing at the side and that “Everyone" must care about what is going on in today’s world. We are a bunch of people who do not mind that somebody has a totally different idea but is willing to share the ideas with others and to be Active and willing to let others understand how "today’s decisions will influence the future”. Therefore we would love to see many others to "Act today".

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started