Design a site like this with WordPress.com
Get started

Vlaamse ultraloper Karel Sabbe finisht in meest hallucinante loopwedstrijd ter wereld

Je moet het maar doen, maar de 34-jarige Belgische tandarts Karel Sabbe heeft vrijdag de Barkley Marathons uitgelopen, zes minuten vooraleer niemand nog gehonoreerd kon worden.

Een van de meest krankzinnigste uitdagingen betreft menselijk vermogen, mocht Sabbe voor de tweede keer de uitdaging aangaan. Dit keer kwam hij op tijd aan, maar was wel helemaal uitgeput. Men kon zelfs merken dat hij zeer ver over zijn natuurlijk gezonde lijn was gegaan. Maar dat is het gevaar bij elke ultra loop. Lopen mag dan al gezond zijn, maar bij ultralopen kan men wel vragen stellen. Daar wordt echt het uiterste van een mens gevraagd.

De wedstrijden voor ultralopers kunnen onderverdeeld worden in afstandslopen zoals 100 km of 100 mijl en tijdslopen zoals 6 uur en 24 uur hardlopen. Standaard afstanden van de ultramarathon zijn (in volgorde van oplopende afstand): 50 km, 50 mijl, 100 km, 100 mijl, 1000 km en 1000 mijl. Standaard tijdsduren van de tijdlopen zijn (in volgorde van oplopende tijdsduur): 6 uur, 12 uur, 24 uur, 48 uur en 6 dagen (oftewel 144 uur).

De moordenaar van Martin Luther King, James Earl Ray wist in 1977 te ontsnappen uit de gevangenis en was bijna 60 uur op de vlucht, waarbij hij slechts negentien kilometer aflegde door het ruige landschap. Ultraloper Gary Cantrell vond dat maar een magere prestatie en bedacht in 1986 de ultramarathon. Het evenement werd vernoemd naar Barry Barkley, een buur en loopgezel van Cantrell.

De eerste jaren bedroeg de totale afstand zo’n vijfentachtig kilometer. Maar in 1989 werd de wedstrijd voor het eerst over 160 kilometer georganiseerd, bestaande uit vijf lussen van twintig mijl (tweeendertig kilometer). De Brit Mark Williams was in 1995 de eerste die de volledige afstand uitliep. Hij deed dat in een tijd van 59u28’48”. Sindsdien slaagden nog maar zestien andere lopers er ook in om de finish te bereiken, tot nu waarbij ook Sabbe en de Fransman Aurélien Sanchez mogen bijgevoegd worden. Die laatste won de race en tikte na 58u23’12” de finish aan. Krap twintig minuten later kwam ook al een vroegere mededinger en winnaar (in 2017) over de streep, de Amerikaan John Kelly, op 58u42’23”.

Na 2017 had nog niemand de Barkley Marathons binnen de gezette 60 uur kunnen uitlopen en sinds 2012 konden nog maar drie personen over de finish komen. Met een een tijd van 59u53’33” deed Sabbe het zeker niet slecht, bij zijn derde deelnam, en moest de andere Belg die deelnam, Thomas Van Woensel (die het ook al in 2023 probeerde), hem het nakijken geven, doordat die al in de tweede lus moest opgeven.

Over de 37 edities zijn Aurélien Sanchez en Karel Sabbe de eerste niet Amerikanen die in de maximum tijdspanne hebben kunnen uitlopen.

Ook de Appalachian Trail staat op Sabbes palmares. Sabbe liep daarbij 3.500 kilometer in een recordtijd van 41 dagen, 7 uur en 39 minuten.

Image

Published by Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: