Design a site like this with WordPress.com
Get started

Zorgpersoneel laat haar (nood)stem horen

Twee dagen na de stakingsdag in de openbare sector was er alweer een actie in België,waarbij nogmaals een oud zeer werd boven gehaald. Deze keer geen staking, maar wel een betoging van de non-profitsector.
Met meer dan 20.000 waren de zorgverstrekkers gisteren op de Brusselse straten om de regering wakker te schudden. De zorg- en cultuursectoren vragen een duidelijk investeringsplan voor de komende jaren.

“Het moet verder vooruit”,

zegt Mark Selleslach van de christelijke vakbond, de initiatiefnemer van de betoging.

Tijdens de Corona periode werd ere opgeroepen om voor het zorgpersoneel in de handen te klappen om 20.00 uur en om witte lakens buiten te hangen. Men zou denken dat er toen genoeg burgers en politiekers het nut inzage van het moeilijke of belastende werk van het zorgpersoneel, van artsen tot verplegers.

Maar eens de Corona perikelen achter de rug waren sprak niemand nog over al die mensen die toen in de bres stonden om overuren te doen en te helpen waar ze konden.

Opvallend ook en storend is dat men nu meermaals hoort praten over cliënten in plaats van patiënten. Zieken en zij die zorgbehoevend zijn zijn geen commerciële wezens of consumenten die als handelswaar moeten bekeken worden. Eveneens merken wij in België een zeer slechte evolutie waar ziekenfondsen de Amerikaanse toer op gaan en allerlei uitsluitingen brengen op de gewone ziekenverzorging, terwijl zij dan hun leden een dure extra ziekteverzekering aanprijzen om hen dan financieel naderbij te komen. Zo zijn hospitalia en dentalia verzekeringen nu in overvloed te vinden. Maar eens boven de 65 worden die onbetaalbaar voor de meeste mensen, en hebben de jaren aanbetalingen weinig opgebracht daar zij wanneer ze het meest nodig zijn niet meer van toepassing zullen zijn, wegens het afzeggen van het te dure lidmaatschap.

Beschamend dat de regering nu zelfs niet de moeite doet om er voor te zorgen dat de diensten die zorg verlenen hun werkmiddelen geïndexeerd raken en dat er niet alles wordt aan gedaan om het werk te verlichten.

Samen blijven die verzorgers gaan om meer personeel, betere lonen en investeringen in zorg, welzijn en cultuur te eisen! De meer dan 20.000 aanwezigen zal zelfs de Belgische regeringen niet ontgaan zijn. In Groot-Brittannië en Frankrijk zijn ze in hetzelfde bedje ziek. Op het eiland worden wel al heel wat buitenlanders in de zorg ingelast, maar toch blijven de tekorten nog enorm en zijn de verzorgers (ambulanciers, brandweerlui, verplegend personeel, ziekenhuisadministratie, hulpposten personeel met het spoedpersoneel) al weken hun stem aan het uiten terwijl ze het werk hebben plat gelegd. Wij kunnen slechts hopen dat het hier in België niet zo ver zal moeten komen.

Waarom wordt er hier niet, zoals in Engeland, de mogelijkheid gegeven aan buitenlanders met een medisch diploma op zak, om hier ook aan het werk gesteld te worden in de medische sector? Zulk een werkgelegenheid zou het werk van vele handen wat lichter maken.

Het wordt hoog tijd dat de regering eens gaat inzien dat scholing, ziekenzorg en cultuur ook lijken die sectoren niet bepaald geld op te brengen, dat deze een noodzakelijk iets zijn om een gemeenschap gezond te laten blijven. Mar daar ligt voor de meeste politici het probleem. Zij beschouwen zulke sectoren enkel als groepen waar men eindeloos geld blijft inpompen terwijl het hen niets financieel opbrengt. Wat zij niet zien is de menselijke factor, waar er een algemeen goed welzijn er voor zorgt dat de rest van de maatschappij wel normaal zal kunnen functioneren en zo voor een algemene welvaart van het land zal kunnen zorgen.

Het wordt hoog tijd dat de politici hun ogen en hun handen zullen open gaan. De sector verwacht nu van alle regeringen dat ze eindelijk de onderhandelingen zullen starten!

+

Voorgaande

 1. 3 Misvattingen over vaccinatie en boostershots
 2. Zorg is mensenwerk, geen bandwerk

++

Aanvullende artikelen

 1. Persoonlijke gevoelens rond de afgelopen Corona tijd
 2. In moeilijke tijden
 3. Het feest van de huidige geldgod

+++

Gerelateerd

 1. Ziekenzorg doorbreekt de eenzaamheid …
 2. Leni getuigt voor Ziekenzorg Brakel …
 3. Gluren bij de buren
 4. Zoektocht naar vrijwilligers
 5. Pijnlijn – Kennen jullie deze al?
 6. Wat is een katz-schaal?
 7. A-Z Ziekenhuis
 8. Dag van de mantelzorger
 9. Vrouw Hoedt deel 8 ziekenzorg….
 10. Meer geld vanwege gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 19
 11. “Droog iedre traan; heel iedre wonde….” Ziekenzorg in het laatnegentiende eeuwse Brugge
 12. ‘Harde Heelmeesters’, zeelieden en hun dokters
 13. Sint-Janshospitaal: verstoort
 14. “Helder”
 15. Aandacht Medemblik voor laaggeletterdheid in uitvoeringsplan ‘Zorg voor de jeugd’
 16. Zorg veiliggesteld voor cliënten volgens wethouder Maaike Veeningen
 17. Cliëntervaring in de zorg is meer dan alleen ervaringen terugkoppelen
 18. Scherpenheuvel-Zichem ondersteunt zorgverleners
 19. De zorg in de kou gezet
 20. Patiënten
 21. “Er is een NOODSITUATIE in SURINAME, we moeten elkaar helpen” 🇸🇷 | Straatreport
 22. Ongeveer 1 miljoen zorgverzekerden gaan vanaf 2025 per jaar gemiddeld €100 minder eigen risico betalen
 23. Vanaf 2025 maximaal 150 euro eigen risico per behandeling in medisch-specialistische zorg

Published by Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".

One thought on “Zorgpersoneel laat haar (nood)stem horen

 1. Het is beschamend voor een welvaartsstaat dat zij zich niet inzet voor de zwakkeren in haar maatschappij. Nog erger is als een groot deel van de beleidsmakers dan nog beweert Christen te zijn, toch niet voldoende financiële en praktische middelen willen voorzien om behoeftigen te helpen.

  Het is onverantwoord dat er zoveel kinderen op maandenlange wachtlijsten staan vooraleer zij op geestelijk vlak kunnen geholpen worden. Ook vele mindervaliden moeten een berg paperassen trotseren vooraleer er iets in beweging geraakt om dan na maandenlang wachten een peulschil te krijgen of soms nog op een muur te botsen van geen voorradige hulp.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: