Design a site like this with WordPress.com
Get started

Grootste obligatiecrash van de afgelopen vijftig jaar

Volgens beleggingsstrateeg van Edmond de Rothschild, Frank Vranken, beleven wij de grootste obligatiecrash van de afgelopen vijftig jaar.

‘Deze crash overtreft de terugval van 1994’,

zegt hij.

De Belgische rente op tien jaar, die begin dit jaar nog negatief was, noteert nu al boven de 2,50 procent. Vooral de laatste drie weken gaat het bijzonder hard.

‘Afhankelijk van het type, zag je de rente in drie weken tijd met 0,5 tot 1 procent stijgen’,

zegt Vranken. Dat leidde tot een crash van obligaties. Dat is logisch want als je obligaties hebt die pakweg 1 procent rente opbrengen en je kunt 3 procent krijgen op nieuwe obligaties, dan verlies je 2 procent rente per jaar met je oude obligaties tegenover de nieuwe uitgiften.

Doordat de prijzen alsmaar stegen en het geld op het spaarboekje niets opbracht zijn er terug wat mensen hun heil gaan zoeken bij aandelen. Zelfs zij die door de banken in 2008 ferm bedrogen waren, hadden schoorvoetend toch hun zinnen weer gezet op aandelen waarmee toch een beter rendement kon behaald worden dan het geld op een spaarboekje achteruit te laten gaan. Velen hebben wel iets te lang gewacht waardoor de stijging van de aandelen aan hun neus voorbij gegaan is. Terwijl nu donkere wolken weer boven hen hangen.

Jongeren hebben dan weer tijdens de pandemie een zogenaamde lottotrekking gevonden. Op het internet konden zij allerlei soorten banken vinden die hen een hemel op aarde beloofden. Zij werden nog meer aangemoedigd door influencers die beweerden met dit of dat grote winsten behaald te hebben.

Toen eind vorig jaar al duidelijk was dat er een belangrijke renteommekeer zat aan te komen, kregen ze van aandelenspecialisten en bankiers te horen dat ze niet moesten verkopen.

‘Je kunt beter in de markt zitten dan er niet in te zitten, want met de hoge inflatie weet je al zeker dat je geld zult verliezen’,

luidde het advies.

Alleen al afgelopen week verloor de Bel20, de Brusselse sterindex 4,7 procent. Vrijdag ging het 2,23 procent lager. De Bel20 is daarmee officieel in een berenmarkt, een daling van de beurskoersen met meer dan 20 procent sinds de laatste piek. Die dateert van 4 november toen de Bel20 op 4.402,32 punten stond. Bij de start van een regenachtig weekend bleven daar nog 3.421 punten van over.

Met een inflatie van rond de 10% ziet het er helemaal niet rooskleurig uit. Met de rente te verhogen hoopt men de inflatiespiraal te breken.

Ik vrees er voor dat er nu, zoals in 2008 weer paniekverkopen plaats zullen grijpen, wat de markt nog verder naar beneden zal halen dit terwijl er helemaal geen reden voor is.

Wat beleggers vandaag meemaken is de grootste ommekeer sinds heel lang. Het betekent dat er een einde is gekomen aan het lange wachten om geld opnieuw veilig te kunnen laten renderen door het in vastrentende producten te stoppen. Maar overhaast je niet,

zegt Vranken.

‘Het is meer dan tien jaar geleden dat je als spaarder nog goed zat met vastrentende producten zoals obligaties. Vandaag kun je opnieuw 3,5 procent rente krijgen op bedrijfsobligaties van goede kwaliteit’,

laat hij ons weten, waarbij er dus nog hoop is voor diegenen die daarin willen investeren. Toch waarschuwt hij het toch maar met mondjesmaat te doen

niet alles in één keer. Als je 100 euro hebt, mag je 30 euro in dergelijke obligaties stoppen’, zegt Vranken. ‘En koop bedrijfsobligaties met een relatief korte looptijd.’

geeft hij als raad.

‘Heb je aandelen in portefeuille die van goede kwaliteit zijn, die marktleider zijn in hun activiteit en een degelijk dividend geven: hou die dan.’

Voor hen die echter de aandelenmarkt als een lottospel zagen is het iets anders. Betreft de  speculatieve aandelen die je dan zou hebben gekocht, zegt Vranken

‘Dan zou ik toch nog switchen naar kwaliteit.

‘Veel investeerders zullen aandelen verkopen van bedrijven die veel schulden en zwakke balansen hebben.’

Volgens Vranken lijkt een recessie onafwendbaar. Volgens hem is er voor de beurs nog meer ellende op komst.

De thermometer die het gemoed van de aankoopdirecteurs van industriële en dienstenbedrijven in de eurozone meet, de PMI, is deze maand verder gezakt tot 48,2 procent. In augustus stond hij nog op 48,9 procent. Dat was al geen goed nieuws, want een cijfer onder de 50 betekent dat de economische activiteit krimpt.

Daardoor zullen de bedrijfswinsten dalen. En als een bedrijf minder winst per aandeel boekt, willen de mensen ook minder betalen voor dat aandeel. Analisten moeten hun winstverwachtingen nog neerwaarts herzien. In al hun (optimistische) prognoses en talrijke hold en buy-adviezen, hielden ze geen rekening met een recessie.

Door de fel stijgende energieprijzen zijn ook meerdere mensen gaan panikeren en vrezen voor het ergste. Het komt er echt op aan dat de regering er iets aan doet, want anders ontwricht onze maatschappij, met heel wat mensen die hun facturen niet meer kunnen betalen en geen koopkracht meer hebben, waardoor de afname van producten zal stil vallen.

Published by Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".

4 thoughts on “Grootste obligatiecrash van de afgelopen vijftig jaar

 1. En dan te bedenken dat de banken de laatste jaren niets anders deden dan de mensen proberen te doen overstappen van spaarboekjes naar aandelen en obligaties…. We zullen maar zeggen dat alles puur toeval is.

  Like

  1. Maar uiteindelijk moeten wij wel inzien dat om het beste rendement te krijgen, op de lange termijn, aandelen wel het best presteren. Alleen mag men dan niet in de speculatieval trappen, want dan wordt het risico groter.

   Wel moet gezegd worden dat de ‘grootvaders’ aandelen geen zekerheid hebben geboden de laatste jaren. Al mijn netjes gespaard spaargeld (met voor mij een hoog bedrag van 5 cijfers) is mij door Fortis ontfrutselt en met Dexia is er ook nog een 5 cijfer getal de deur uitgevlogen, wat maakt dat ik de aankoop van een huisje in Zuid Frankrijk mag vergeten en nu op mijn pensioen verplicht ben nog te gaan werken (om in de komende jaren het hoofd boven water te kunnen houden. De aanvechting van ons als aandeelhouders voor de rechtbank in Brussel en Amsterdam hebben ons niet veel opgeleverd en ook al heeft Jean-Luc Dehaene niet lang van onze centen kunnen genieten, heeft hij er toch voor zijn familie een leuk extraatje voorzien, terwijl hij ons in ons nakie heeft gezet.

   Liked by 1 person

  1. Dat is meestal een probleem als men te sterk gelooft in de kwaliteit van een aandeel wanneer koersen onterecht een val maken. In het begin van deze eeuw waren er te veel speculanten actief die niet meer logisch op het nieuwsgebeuren reageerden, wat het voor sommige aandelen zelfs onvoorspelbaar maakte.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: