Earth Overshoot Day – de markering waarop de mens alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde in een jaar kan produceren heeft opgebruikt

Dit jaar viel ‘Earth Overshoot Day’ weer een dag vroeger dan vorig jaar. Dit bevestigt de jaarlijkse toename na de uitzonderlijke terugval tijdens de coronapandemie.

Het zal u wel niet verwonderen dat wij nogmaals moeten aanhalen dat België bij de slechtste leerlingen van de klas is. Voor dat kleine land viel Earth Overshoot Day al op 26 maart. Dit wil zeggen, dat als iedereen zou leven zoals de Belgen doen, er maar liefst 4,1 aardes nodig zouden moeten zijn om die Belgen hun levensstijl bij te houden.

We moeten dringend structurele maatregelen nemen om onze voetafdruk terug te dringen, in België en overal ter wereld.

Earth Overshoot Day markeert de symbolische datum waarop de mens alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde in een jaar kan produceren, heeft opgebruikt.
Vanaf 28 juli leeft de mens op ‘krediet’. Dit wordt berekent door het ‘Global Footprint Network’ een NGO die meer dan 3 miljoen gegevens en statistieken van 200 landen verzamelt om deze berekening te maken. Met andere woorden, ze berekenen op welke dag in het jaar we al meer vis hebben gevangen, meer bomen hebben gekapt en meer land hebben bebouwd en bewerkt dan de natuur op één jaar tijd kan genereren. Niet alleen dat, ook onze uitstoot van broeikasgassen zal op Earth Overshoot Day al groter zijn dan wat onze oceanen en bossen op één jaar tijd kunnen absorberen.

Lees het Rapport

Published by Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".

2 thoughts on “Earth Overshoot Day – de markering waarop de mens alle natuurlijke hulpbronnen die de aarde in een jaar kan produceren heeft opgebruikt

  1. De ecologische voetafdruk varieert sterk over de hele wereld. Als gevolg daarvan bereiken landen hun overshoot datum op verschillende tijdstippen van het jaar.

    Voor België viel deze dag op 26 maart van dit jaar. Als we de globale ecologische voetafdruk van de mensheid bekijken dan zouden er al gemiddeld 1,7 aardes nodig zijn om voldoende middelen en grondstoffen te produceren. Een cijfer dat ongetwijfeld te hoog is. België verbruikt met 4,1 aardes meer dan het dubbel van alle globale grondstoffen. We gebruiken dus middelen die we niet hebben.

    België is trouwens niet de enige schuldige. Wereldwijd staan verschillende landen voor dezelfde uitdagingen. Net daarom is het van groot belang dat elk land zich concentreert op de bescherming van zijn grondstoffen en bronnen. Er zijn namelijk geen andere landen die nog te hulp zouden kunnen schieten.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: