Hoog tijd dat energie bedrijven een eerlijk deel betalen om de druk op huishoudens te verlichten

Beste lezer van Some View on the World

Kijkend naar deze wereld kunnen wij vaststellen dat er bepaalde groeperingen goed geld verdienen aan de lopende oorlog in Oekraïne en de twistpunten tussen Rusland en landen die van haar afhankelijk zijn voor olie en gas.

Kan je jouw energierekening en brandstof niet meer betalen, terwijl olie- en gasmaatschappijen recordwinsten opstrijken ?

Het is hoog tijd om te eisen dat zij hun eerlijk deel betalen om de druk op huishoudens te verlichten.

De Franse multinational TotalEnergies heeft in 2021 16 miljard euro verdiend, een stijging van meer dan 40% ten opzichte van 2019. Het eerste kwartaal van 2022 was geen uitzondering: TotalEnergies boekte 5 miljard aan overwinsten. Engie, het Franse energiebedrijf, laat zich niet uit het veld slaan. De groep boekte in het eerste kwartaal een winst van 3,5 miljard, gestimuleerd door de volatiliteit van de gasprijzen. Vind jij dit rechtvaardig?

Laten we premier Alexander De Croo en de minister van Energie Tinne Van der Straeten vragen de overtollige winsten van olie- en gasbedrijven te belasten met een minimum van 25%.

Ik teken de petitie

Greenpeace wil dat de inkomsten uit zo’n superwinstbelasting worden gebruikt om gezinnen te ondersteunen die worstelen om hun energierekening te betalen. We zijn dan ook voorstander van een verlenging van de uitbreiding van het sociaal tarief en vragen bovendien om gezinnen op te nemen die vandaag net niet aan de criteria voldoen om toegang te krijgen.

De belastinginkomsten moeten niet alleen een reddingsboei zijn voor de gezinnen in nood, ze moeten ons ook bevrijden van fossiele brandstoffen.

Veel Europese landen belasten zulke overwinsten al. Het is tijd dat ook onze regering het doorvoert. Dit moet absoluut slagen!

 

IK DOE MEE

 

Wij rekenen op jou !

De teams van Greenpeace België en Some View on the World

Published by Guestspeaker

A joint effort of several authors who do find that nobody can keep standing at the side and that “Everyone" must care about what is going on in today’s world. We are a bunch of people who do not mind that somebody has a totally different idea but is willing to share the ideas with others and to be Active and willing to let others understand how "today’s decisions will influence the future”. Therefore we would love to see many others to "Act today".

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: