Design a site like this with WordPress.com
Get started

Op de dag van het huishoudhulp personeel

20 Juni 2022

Maandag 20 juni bijt G4S beveiligingspersoneel de spits af voor een reeks stakingen die heel wat chaos in België (en daar buiten) kunnen veroorzaken.

Terwijl maandag heel wat andere sectoren ook het werk zullen neer leggen zullen heel wat vrouwen en sommige mannen, die zeker een loonopslag verdienen, wel op post zijn om het huis van een ander (particulieren) netjes te houden.

Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Wie vindt het niet fijn om in een fris gepoetst kantoor te werken, of thuis te komen in een proper huis? Wie zelf niet tuk is op zwabber en dweil, schakelt daarom vaak een poetshulp in. Op maandag 20 juni is het ‘Dag van het poetspersoneel’ of ‘Dag van de schoonmaak’ een dag waarop ook wij en hopelijk u ook, onze huishoudhulpen graag in de bloemetjes zetten!

De ideale gelegenheid om het beroep waarbij die ijverige mensen te weinig worden uitbetaald, extra in de kijker te zetten en ook eens extra te belonen.

Wat is dag van de schoonmaak?

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

De dag van de schoonmaak bestaat al meer dan 20 jaar, en werd door Mia Janssens het leven ingeroepen. Zij werkte toen als poetsvrouw bij de rijkswacht, maar vond dat ze daar te weinig waardering voor kreeg. Toen ze op ‘secretaressendag’, de jaarlijks terugkerende dag waarop secretaresses in het zonnetje worden gezet. opmerkte hoe ander personeel wel in de bloemetjes gezet werd, richtte ze zelf ‘haar’ dag in. Zelf zegt zij daarover:

“Schoonmakers hebben zwaar werk, dus ik vond dat wij daar ook recht op hadden.”

En gelijk heeft ze.

Van kleinschalig idee tot nationaal fenomeen

Photo by Liliana Drew on Pexels.com

Mia’s idee voor de dag van de schoonmaak sloeg aan en groeide uit tot een nationaal gegeven. Overal in België wordt elk jaar veel schoonmaakpersoneel in de bloemetjes gezet. Onder het moto

‘Je huishoudhulp is goud waard’

maken meerdere organisaties hun klanten attent op het harde werk en de inzet van hun huishoudhulpen. Ze kunnen het hele jaar door op die huishoudhulpen rekenen. Zij laten huizen schitteren en vrolijken het leven van particulieren op. Ook al beseffen sommige particulieren onvoldoende aan welk een laag loon die huishoudhulpen komen werken.

Waardering

Ook vandaag valt het op dat er nog altijd onvoldoende waardering wordt getoond voor diegenen die het huis netjes komen maken aan een belachelijk lage prijs, waarbij de huisbewoners makkelijk meer geld gaan verdienen terwijl de minder aangename klusjes voor hen gedaan worden.

Laat u echter niet kennen en weet dat u gerust nu en dan ook eens een extra cheque kan geven voor het mooie en goede werk dat die mensen verlenen.

Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

Geef gerust ook het vertrouwen aan “uw personeel” dat van uw woonplaats een aangenaam leefbare plek moet maken. Durf de zaken echt uit handen te geven en laat die poetsvrouw of poetsman zelf bepalen wat er die dag moet gedaan worden en op welke wijze. Natuurlijk zijn er soms bepaalde klusjes die u wenst te zien gebeuren; Leg die dan ook voor aan uw poetsman of vrouw, maar laat deze zelf beslissen hoe zij of hij die klus zal verwezenlijken.

Poetshulpen een fijne dag toegewenst

Laten wij maandag 20 juni erkentelijkheid getuigen aan de poetshulpen, vrouwen en mannen. Maar al te veel zijn het een vergeten groep van werkenden in onze maatschappij.

Published by Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".

One thought on “Op de dag van het huishoudhulp personeel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: