Het leven dat onbetaalbaar duur wordt

Al jaren worden werknemers uitgeperst als citroenen. Sinds Corona konden de inkopers van noodzakelijke levensmiddelen enkel maar waarnemen dat de inhoud van hun winkelwagentje slonk terwijl de prijzen de hoogte inreisden.

Meer en meer kunnen wij mensen horen klagen over hun beperkingen om noodzakelijke zaken aan te schaffen. Mensen kunnen het hoofd amper boven water houden, een waarheid die de regering blijft negeren.

Ook al willen meerdere politieke partijen hun ogen niet open doen voor wat er met de kleine burger gebeurt, vond de Partij van de arbeid het hoognodig om een stem te laten horen ter oproep er iets aan te doen.

Tijd voor actie. Tijd om de btw op energie naar 6% te halen. Nu.

Wij kunnen alleen maar vast stellen dat de Corona periode voor bepaalde firma’s geen windeieren heeft gelegd. Opvallend daarbij is dat daar ook firma’s bij horen die praktisch geen belasting betalen terwijl zij die voor die bedrijven werken, heel wat belastingen aan vader staat bijdragen.

Een aantal grote bedrijven die enorme winsten maakten dankzij de pandemie keerden bijna 6 miljard euro dividenden uit, maar de lonen van de harde werkers blijven geblokkeerd.

Het coronabeleid faalt. Met de natte vinger worden sectoren gesloten. Met een vingerknip – en ondemocratische besluiten – beslist de regering over het lot van alle mensen in de getroffen sectoren. Dat moet volgens de PvdA stoppen en daarom kwamen zij zondag op straat.

Het leven wordt inderdaad duurder en duurder

zegt Raoul Hedebouw die vervolgt:

Daarom blijven wij als PVDA strijden tegen de loonblokkeringswet van ’96. Ongelooflijk dat een socialistische minister deze wet in stand houdt.

Basta – Manifestatie georganiseerd door de PvdA tegen onrechtvaardige levensduurte

Men moet er zich bewust van worden dat in dit zogenaamd rijke landje heel wat armoede heerst.

Hedebouw geeft ook aan:

“Honderdduizenden mensen worden in de armoede geduwd. Dat de regering nu eens stopt met treuzelen en eindelijk de BTW op energie verlaagt tot 6%. Onder druk van de bevolking en onze campagne zijn de lijnen in beweging. Verschillende partijen die eerst tegen deze maatregel waren, zeggen nu dat zij die steunen. Maar het is nog niet gewonnen.

Om die reden blijft de PvdA druk uitoefenen en organiseerden zij hun Basta-betoging op 27 februari in de straten van Brussel.

“De energieprijzen ontploffen, mensen kunnen niet meer. Het gebrek aan daadkracht van de regering in het midden van een nooit geziene energiecrisis is stuitend. Wij eisen daden, geen woorden. Structureel, niet tijdelijk. Weg met torenhoge energiefacturen”,

klinkt het strijdbaar bij Raoul Hedebouw, de nieuwe voorzitter van de PVDA.

De energieprijzen duwen honderdduizenden gezinnen in de armoede. Tegelijkertijd maakt Electrabel nog meer winst. Dat kan niet blijven duren. Energie is geen luxe. De PVDA eist een dringende verlaging van de btw op energie naar 6%. Een kost die betaald kan worden door de enorme overwinsten van energieleverancier Electrabel af te romen.

De linkse partij eist verder de afschaffing van de loonblokkeringswet, de befaamde wet van ‘96.

“Alles stijgt behalve onze lonen. De grote beursgenoteerde bedrijven keren 6 miljard euro dividenden uit. Maar de lonen van werknemers blijven geblokkeerd. Het zijn nochtans niet de aandeelhouders die de maatschappij doen draaien. De werkende klasse verdient respect en loonsverhoging. Stop de loonblokkering.”

zegt Raoul Hedebouw.

De winsten die in 2021 door de grote concerns en banken zijn gemaakt, breken alle records. In het voorjaar van 2021 is de winst in alle sectoren sterk gestegen: +87% voor de BEL20-ondernemingen en zelfs +160% voor de KMO’s die op de Brusselse beurs genoteerd zijn. Dit is ongekend in de economische geschiedenis van ons land. Bij onze buren doet het kapitaal het ook zeer goed, met name in de luxesector: LVMH boekt in 2021 een record nettowinst van 12 miljard. De schaamteloze gezondheid van ‘s werelds grootste luxegoederenbedrijf laat zien hoe goed het de kapitalisten over de hele wereld is vergaan tijdens de pandemie. De Belgische bedrijven doen het beter dan hun collega’s in de buurlanden.

“Belgische bedrijven halen hoogste winstmarges ooit,”

kopte De Tijd (3 februari).

De prijsstijgingen zijn niet onvermijdelijk. Ze zijn het resultaat van de toenemende internationale spanningen onder meer rond Oekraïne, maar ook van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt in Europa, waardoor de duurste centrale de prijs bepaalt, zeker als er een productietekort is. Het is ook te wijten aan het totale gebrek aan planning van de energieproductie en de vraag, maar ook aan een gebrek aan investeringen in groene transitie. Kortom: het systeem faalt langs alle kanten.

Met moet er zeer goed bewust van zijn dat het de arbeid van de gewone mensen is die rijkdom creëert, niet hun kapitaal. Ook is een nadeel van het kapitalistisch systeem, dat het enkel kan overleven als het geld blijft rollen. Maar als het leven voor veel mensen te duur wordt gaan ze de vinger op de knip zetten en voorzichtig zijn vooraleer ze iets gaan aankopen. Door minder geld ter beschikking te hebben gaan ze minder aankopen. Doordat er dan minder gekocht wordt moet er minder geproduceerd worden en kunnen firma’s minder verkopen wat resulteert in minder winst maken.

Om de enorme crisissen en noden aan te pakken, moeten we alle door ons gecreëerde rijkdom inzetten. We mogen dit niet overlaten aan de parasiterende superrijken. Om tot verandering te komen, is strijd nodig.

Bewegingen en stakingen, waarmee we de kapitalisten in hun portemonnee raken, moeten opgebouwd worden. Dat is nodig om ons socialistisch alternatief van een samenleving, gericht op de noden van de meerderheid van de bevolking en de planeet, te realiseren. Er is geen tijd te verliezen, doe mee!

zegt ook de “Linkse Socialist”.

Volgens Ilse Van de Keere, woordvoerster van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene kwamen zo’n zesduizend betogers opdagen.

Published by Guestspeaker

A joint effort of several authors who do find that nobody can keep standing at the side and that “Everyone" must care about what is going on in today’s world. We are a bunch of people who do not mind that somebody has a totally different idea but is willing to share the ideas with others and to be Active and willing to let others understand how "today’s decisions will influence the future”. Therefore we would love to see many others to "Act today".

4 thoughts on “Het leven dat onbetaalbaar duur wordt

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started