Design a site like this with WordPress.com
Get started

Hoe ver wil Poetin gaan

De man die maanden de wereld heeft voorgelogen sprak stoere taal met de waarschuwing dat men niet moest proberen hem en zijn landgenoten iets aan te doen, want dan pas zou het to een zeer erg bloedvergieten komen.

De vraag die wij vandaag kunnen stellen is in welke mate hij dit conflict nog verder op de spits zal durven drijven.

Nadat de Russische president Poetin twee separatistengebieden in Oekraïne erkend had als onafhankelijke landen, beweerde hij dat hij die mensen uit hun lijden van 8 jaar verdrukking kwam verlossen. Dat deed hij maandagavond in zijn meest dreigende toespraak in 22 jaar leiderschap van Rusland. ‘Kostelijk’ stuurde hij militairen naar de gebieden onder de vlag van ‘een vredesmissie’.

‘Dan werd Poetins speech pas echt zorgwekkend: hij bedreigde Oekraïne en ook de hele NAVO’Gisteren was het een toeloop van mensen die hun redding zochten in het ontvluchten van hun vaderland. Kilometers file gingen richting Polen en weer er nog een trein kon genomen worden liepen deze ook helemaal vol. Mannen namen afscheid van vrouw en kinderen om achter te blijven in Oekraïne om hun land te verdedigen. Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) geeft aan dat er al ruim 100.000 mensen hun thuis ontvlucht zijn. UNHCR-woordvoerder Shabia Mantoo beklemtoonde dat het nog om een ruwe schatting gaat. Eerder werd al duidelijk dat ruim 15.000 mensen vanuit Oekraïne in Polen zijn aangekomen, in Moldavië ging het om ruim 4.000 mensen. Vreemd genoeg moeten er vorige maanden wel Russische troepen doorheen Hongarije en Moldavië gereden hebben om afweergeschut en tanks op te stellen in het langgerekt gebied in Zuidoost-Europa langs de oostelijke oever van de Nistru of Dnjestr dat sinds 1990 door gaat als de Pridnestrovische Moldavische Republiek of ook (meer) gekend is als Transnistrië. Dat de leiders dit zo maar hebben laten gebeuren zonder de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) hiervan op de hoogte te brengen laat duidelijk zien dat deze NAVO-bondgenoten en EU-landen niet echt verbonden zijn met de Europese Unie en met de NAVO.

Poetin heeft zijn troepen opdracht gegeven de afgescheiden delen van Oekraïne binnen te trekken voor een “vredesmissie” maar vreemd genoeg liet hij ze langs alle kanten van Oekraïne dat land binnen stormen en maakten zijn vliegtuigen alle luchtcontroles onklaar.

Dat de vrede al lang in gevaar is, lijdt geen twijfel. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die waarnemers langs de bestandslijn onderhoudt, maakte al heel lang melding van dagelijkse vuurgevechten aan beide zijden van de afgescheiden grens met Oekraïne.

De meest oorlogszuchtige elementen in de NAVO, met name de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, gaven al maanden waarschuwingen van de opbouw van de Russische troepen , maar stuwden ook aan op represailles. Zelfs de Oekraïense president Zelenskyy verzocht hen meermaals met hun angstzaaiende berichtgevingente stoppen en geen paniek te creëren. Dat ze nu de verplaatsing van de Russische troepen als de invasie die zij hebben voorspeld bestempelen is goed begrijpbaar, want nu kunnen wij slechts geloven dat zij het bij het rechte eind hadden dat Poetin van plan was Oekraïne te bestormen. Met deze daad van agressie heeft Poetin zijn geloofwaardigheid volledig weg genomen, vooral ook nadat hij beweerde de mensen te willen beschermen terwijl bombardementen op gewone burgers duidelijk lieten zien hoe onschuldige burgers de dood vonden onder zijn aanvalswapens.

Na een grondoffensief langs drie fronten lijkt Rusland nu vooral te mikken op de Oekraïense hoofdstad Kiev dat dus ver van de Donbass regio af ligt en aangeeft dat het Poetin om heel wat meer gaat dan die al in 2014 uitgeroepen deelstaten.

+

Voorgaande

 1. Inmenging en trucjes van twee grootmachten
 2. Wat maandenlang gevreesd werd, is werkelijkheid geworden.

++

Aanvullend

 1. Het Volk van de Lage Landen en oorlogen
 2. Oekrainiërs zouden vrij moeten zijn om zelf hun toekomst te bepalen
 3. Overzicht voor het jaar 2015 #2 Bezaaid met lijken en vluchtelingen
 4. Uit het archief: Macht, Olie en Religie
 5. Gedachte voor vandaag: Wakker blijven
 6. Waakzaamheid geboden 2 Bordspel speler
 7. Waakzaamheid geboden 3 Codes en een heerser van het Noorden
 8. Waakzaamheid geboden 5 Tekenen opmerkend
 9. Voorbereiden op moeilijke tijden die op ons af kunnen komen
 10. Een nutteloos maar zeer gevaarlijk uitdagingsspel
 11. Op het punt dat er vele doden onder onze broeders en zusters kunnen vallen

+++

Gerelateerd

 1. De peperbus van nonkel Miele (14): VS wil oorlog in Oekraïne
 2. Perspectief
 3. Turkije veroordeeld de erkenning van afgescheide regio’s door Rusland
 4. Russische invasie
 5. Rusland erkent Donetsk en Lugansk
 6. Rusland erkent volksrepublieken in Oekraïne
 7. Roesski Mir: waar liggen Ruslands grenzen?
 8. Oekraïne
 9. Rusland valt Oekraine aan om “vrede te handhaven”
 10. Rusland valt Oekraïne binnen
 11. Oorlog in Oekraïne
 12. Oorlog in Europa
 13. Rusland hekelt de bezetting van de Golanhoogten nadat Israël steun betuigd aan Oekraïne
 14. Peters keizerin – Kristina Sabaliauskaitė
 15. Bij de VN hekelde Rusland de soevereiniteit van Israël op de Golanhoogten
 16. Survival

Published by Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".

4 thoughts on “Hoe ver wil Poetin gaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: