Immuniteit na langere tijd toch een probleem

Mensen zouden er bewust van moeten zijn dat vaccins nog altijd de beste bescherming tegen COVID vormen. Wel moeten iedereen beseffen dat als men gevaccineerd is misschien niet ziek wordt, maar toch nog anderen kan besmetten. Daarom is het zo belangrijk om toch een mondmasker of mondkapje te dragen, dit dus meer om de ander ook te beschermen, naast de eigen bescherming.

COVID: nieuwe behandeling met antilichamen kan tot 18 maanden bescherming bieden tegen ernstige ziekte

Spijtig genoeg wordt nu meer en meer vastgesteld dat het effect van de inspuitingen afneemt en dat sommige mensen er zelfs niet op reageren. Een nieuw geneesmiddel zou dit kunnen verhelpen. Het Zweeds-Brits multinationaal farmaceutisch bedrijf AstraZeneca, haar spuitjes lijken toch niet zulk een goede bescherming te bieden. Wel heeft het een behandeling met antilichamen ontwikkeld die het risico dat besmette mensen ernstige COVID ontwikkelen, lijkt te halveren. De effecten kunnen 18 maanden aanhouden.

Photo by Anna Shvets on Pexels.com

AstraZeneca heeft afgelopen week de resultaten bekendgemaakt van een klinische studie van fase 3 – de laatste testfase voordat een geneesmiddel wordt toegelaten – die erop wijzen dat zijn nieuwe COVID-behandeling, AZD7442, doeltreffend is voor het verminderen van ernstige ziekte of overlijden bij niet-gehospitaliseerde COVID-patiënten.

De behandeling bevat antilichamen, die gewoonlijk op natuurlijke wijze worden aangemaakt als reactie op een COVID-infectie of -vaccinatie. Zij herkennen specifieke onderdelen van SARS-CoV-2 – het virus dat COVID veroorzaakt – en vallen deze rechtstreeks aan of binden zich eraan om de werking van het virus te stoppen en het aan te geven voor vernietiging door andere delen van het immuunsysteem.

Nadat ze het virus hebben opgeruimd, blijven de antilichamen nog enige tijd in het lichaam en maken ze deel uit van ons immunologische geheugen. Als het doelwit opnieuw wordt aangetroffen, kunnen ze in actie komen.

De nieuwe behandeling, AZD7442, maakt gebruik van speciale antilichamen die monoklonale antilichamen worden genoemd. Dit zijn in een laboratorium geproduceerde antilichamen die de natuurlijke afweer van het lichaam nabootsen – in dit geval nabootsen zij de reactie van het immuunsysteem op COVID.

Het gaat hierbij niet om een nieuwe techniek. Het kunstmatig ontwikkelen van antilichamen om ziekten te bestrijden wordt reeds gebruikt voor de behandeling van vele ziekten, waaronder leukemie, borstkanker en lupus. In feite is dit niet eens de eerste keer dat de techniek wordt gebruikt voor COVID. De eerste COVID-behandeling met monoklonale antilichamen werd in augustus 2021 in het VK goedgekeurd.

Maar het belangrijkste verschil met andere behandelingen op basis van antilichamen is dat bij AZD7442 de antilichamen zijn gewijzigd zodat zij langer in het lichaam blijven.

Gehoopt wordt dat een enkele dosis AZD7442 12 tot 18 maanden bescherming kan bieden tegen ernstige COVID, hoewel we zullen moeten afwachten hoe lang de bescherming precies duurt.

+++

Gerelateerd

 1. AstraZeneca-vaccin krijgt nieuwe naam
 2. Prik door met AstraZeneca ondanks risico
 3. Kantlijn: Weet de (on)gezondheidsraad wel waar hij mee bezig is?
 4. blij mens
 5. VigiAccess, database van 110 landen over vermoedelijke bijwerkingen van geneesmiddelen
 6. Tweede vaccinatie!
 7. Informed consent bij AstraZeneca bij patiënten onder de 60 jaar
 8. Voor- en nadelen van vaccinatie
 9. Europa, tot 5 juni 2021 al 13.867 doden gemeld bij EudraVigilance door coronavaccin
 10. 17.503 doden door coronavaccin in Europa tot 3 juni
 11. Nieuw onderzoek: volledig gevaccineerden kunnen deltavariant van coronavirus nog evenveel doorgeven als niet-gevaccineerden
 12. Update van Vlaamse verpleegkundige: “Heel de zomervakantie is het nog nooit zo druk geweest op de verschillende afdelingen. Er wordt opvallend veel bloed gegeven gerelateerd aan inwendige bloedingen en auto-immuun bloedziektes”
 13. Verpleegkundige M.: “Ik ben de leugens beu; 75% van de coronapatiënten zijn dubbel gevaccineerd”
 14. Gevaccineerd, noch ongevaccineerd
 15. Sciensano geeft aan vzw Hippocrates toe dat inhoud van Covid-19-vaccin “deels geheim” is
 16. Vaccinatiecentrum in Halle breidt opnieuw uit voor 3de prik van 65-plussers
 17. AstraZeneca wil neusspray-vaccin gaan testen

Published by Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: